9/10/2008

Ciència.


Portava uns dies intrigat (i espantat) per un experiment científic que es duia a terme avui a Ginebra. Intrigat perquè no havia entès una merda del que havien de fer i espantat perquè l'únic que havia pillat és que anaven a crear un forat negre que es podia empassar l'univers sencer.

Avui per sort el diari m'ha deixat més tranquil. Segons sembla el que s'està fent és cercar "el bosón de Higgs", l' última peça del puzle subatòmic que pot obrir la finestra al Big Bang. Sense aquest "bosón" no pesaríem res (seríem com un fotó), per això ha estat anomenada "la partícula Déu".

Heu entès res? Per descomptat que no. Com pretenen en un diari que el lector entengui res de física quàntica subatòmica? D'acord que a l'estiu no hi ha notícies, però el que no es poden és dir coses com:

Una parte de los primeros protones acelerados en el interior del Gran Colisionador de Hadrones se estrellaron contra un aparato absorbente llamado colimador a una velocidad cercana a la de la luz, produciendo la cascada de restos de partículas que aparece en esta imagen. Aproximadamente una hora más tarde, el rayo completó todo el circuito del túnel de 27 kilómetros, entre los hurras de los físicos


Ah. Que bé. I a sobre et regalen una fotografia del moment:

Segurament extreta del visor del "Windows Media player".


Menys notícies sobre coses que no entenem i més sobre la tangana entre negre i tatanos o la parella aquesta esquarterada a Galícia, home ja!







5 comentaris:

mrpage ha dit...

Què voleu que us digui, jo sento "bosón de ..." i em ve al cap un escrot.

Pansete ha dit...

Sí, home, en Bosón, és clar! Aquell dels hobbits. (El meu ínfim nivell habitual decau perillosament...)

Josep ha dit...

Vigile vostè, que la llibertat d'opinió servix per acabar amb el rigor científic.

Primer començaren amb el "jo pense que" el valencià, el mallorquí i l'andorrà són idiomes diferents del català.

Després continuaren amb el "doncs jo opine" que açò del canvi climàtic no és cert, que és un invent dels científics, que ací no canvia mai res

I ara ja opinen que l'evolució de les espècies és relatiu, que igual hi ha un disseny intel·ligent...

qualsevol dia negara la llei de lagravetat i eixiran volant.

Unknown ha dit...

L'univers es va acabar ahir. Això d'avui només és inèrcia.

Gouken ha dit...

A sobre els diaris no tenen ni puta idea del que escriuen.

¿Que va necesitar una hora el raig en recòrrer 27 km? Clar, viatja a velocitats cercanes a la llum però desprès necesita una hora per fer 27 km...Els surtiria més a compte tenir en Bolt correns.
En realitat el raig recorre la distancia en apenes una fracció de segon (pot arribar a 11.000 voltes en un segon).

I no crec que hi hagin fotos de cap colisió quan les primeres s'anaven a començar a donar a partir d'octubre...I ara que han hagut d'apagar la merda aquesta es trigarà encara més temps.

La prensa del nostre pais està plena de subnormals.